Chicago začalo púť za Stanley Cupom lepšie, zdolalo Chárov Boston 4:3

13.06.2013 Celý región

Chicago 13. júna (TASR) - Hokejisti Chicaga zvíťazili v noci na štvrtok v úvodnom zápase finále play off zámorskej NHL na domácom ľade nad Bostonom 4:3 až po treťom predĺžení a ujali sa vedenia v sérii. Hrdinom stretnutia sa stal útočník Blackhawks Andrew Shaw, ktorý v 113. minúte jemne tečoval strelu obrancu Michala Rozsívala a rozhodol o triumfe domácich. Jednou asistenciou sa na výhre Chicaga podieľal slovenský krídelník Marián Hossa, ktorý v 24. minúte za stavu 0:2 prihral na gól Brandonovi Saadovi.

Hossa, ktorý strávil na ľade vyše 34 minút, bol s 10 streleckými pokusmi najaktívnejším hráčom zápasu. Jednu strelu a jednu mínusku si do štatistík počas vyše 29-minútového pobytu na ľade zapísal jeho spoluhráč Michal Handzuš. Mamutích 45:05 min odohral na ľade kapitán Bruins Zdeno Chára, slovenský obranca bol po Duncanovi Keithovi a Andrew Ferenceovi tretím najvyťaženejším korčuliarom v zápase. Okrem toho zaznamenal aj jednu strelu a plusový bod.

Piaty najdlhší finálový zápas o Stanley Cup

Stotrinásťminútový hokejový maratón vošiel do dejín ako piaty najdlhší zápas v histórii finálových bojov o Stanleyho pohár. Duel sa skončil po hrubých piatich hodinách, presne minútu pred polnocou miestneho času. V stretnutí čelili brankári vyše 100 strelám, hráči rozdali viac než 100 bodyčekov a rozhodcovia vhodili viac než 100-krát buly. Najlepší tím základnej časti predviedol "comeback" z 0:2 a 1:3 na 4:3 a hoci v "nekonečne" dlhom predĺžení nebol lepším tímom, vďaka šťastnej, dvakrát tečovanej strele vyhral.

Blackhawks tak urobili prvý zo štyroch krokov potrebných k zisku Stanleyho pohára. Druhý finálový zápas je na programe v noci na nedeľu opäť na ľade Chicaga.

finále play off NHL - 1. zápas:

CHICAGO - BOSTON 4:3 po treťom predĺžení (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:0, 1:0)
Góly: 24. Saad (HOSSA), 48. Bolland (Shaw), 53. Oduya (Krüger, Frolík), 113. Shaw (Rozsíval, Bolland) - 14. Lucic (Horton, Krejčí), 21. Lucic (Krejčí), 47. Bergeron (Seguin, Lucic).
Rozhodovali: Rooney, Watson - Heyer, Murphy,
vylúčení: 3:3 na 2 min,
presilovky 0:1,
oslabenia: 0:0,
strely na bránku: 63:54,
22.110 divákov.

Chicago: Crawford - Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Oduya, Leddy, Rozsíval - HOSSA, Toews, Sharp - Kane, HANDZUŠ, Bickell - Shaw, Bolland, Saad - Frolík, Krüger, Bollig

Boston: Rask - Seidenberg, CHÁRA, Ference, Boychuk, Krug, McQuaid - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Peverley, Daugavinš - Thornton, Kelly, Paille

/stav série: 1:0/
 

Vyberte región